Pracovníci, kteří se rozhodnout skoncovat s kouřením, mohou zdarma absolvovat konzultace a získat také příspěvek na nikotinovou náhradu. V první fázi se do projektu přihlásilo 12 zaměstnanců. Další ještě mohou přibýt, kapacita je neomezená.

Ve společnosti Huisman je kouření povoleno na několika vyhrazených místech a pouze v době přestávek. Jinak platí plošný zákaz kouření. „ Bezpečnost a zdraví zaměstnanců jsou pro nás důležité a s tím souvisí zajištění maximální bezpečnosti na pracovišti a také pomoc se zdravým životním stylem. Řada kuřáků chce s tímto zlozvykem přestat, ale často nevědí jak postupovat a chybí jim správná motivace. Proto jsme se rozhodli jim pomoci a věříme, že pod dohledem profesionálů tento boj vyhrají,“ řekl PR zástupce společnosti Huisman Vojtěch Bednář.

Firma oslovila s nabídkou spolupráce Českou koalici proti tabáku. Zaměstnanci se mohou zúčastnit individuálních konzultací a zároveň jim firma přispěje na nikotinové náhrady. Celkově jde o náklady ve výši několika tisíc korun na jednoho zaměstnance. V určených časech si mohou zaměstnanci také nechat zkontrolovat úroveň CO v plících.

V první fázi se do programu přihlásilo 12 zaměstnanců. „Program je otevřený a není nijak kapacitně omezen. Věříme, že po zkušenostech prvních zájemců se přihlásí další. I kdybychom takto pomohli jednomu kuřákovi přestat kouřit, mělo to smysl,“ dodal Vojtěch Bednář.

Dle údajů České koalice proti tabáku:
V České republice asi 2 200 000 kuřáků a každoročně u nás umírá na následky kouření více než 18 000 lidí, což odpovídá v průměru více než 50 lidem denně.
Cigaretový kouř obsahuje více než 4 000 chemických látek a z hlediska rizika způsobení rakoviny je zařazen do nejvyšší možné kategorie. Kouření v ČR má také na svědomí každoročně smrt 3 000 pasivních kuřáků.
V průměru si kuřák zkrátí život o 15 let a každý druhý kuřák kouření podlehne. Každý 6. kuřák pak dostane rakovinu plic.