Posledních dvacet let strávila v jediné firmě, zato ale vystřídala několik pozic z různých oblastí, vyzkoušela vztahy se zákazníky i nákup. Sama říká, že díky tomu lépe rozumí obchodním činnostem, řízení lidí, komunikaci, vytváření kontaktů a budování vztahů napříč lokalitami a odděleními. Po své cestě vzhůru už potkala několik mentorů, nyní sama mentoruje. Nejlepší rada, kterou dostala a na kterou dodnes přísahá, prý byla být dobrým členem týmu, dobrým manažerem a dobře zacházet s lidmi. "Každý manažer by měl vědět, že jeho úspěch závisí především na lidech kolem něj, ne tolik na práci, kterou dělá on sám," podělí se Dana Puscasu o radu, kterou dostala od jednoho z mentorů.

Původně jste inženýrkou chemie. Co vás vedlo ke studiu technického oboru?

K chemii mě přivedla skvělá učitelka, kterou jsem měla na střední škole. Přesně věděla, jak podnítit zvědavost a vášeň v mysli i srdci. Několik let jsem byla úspěšnou účastnicí studentských chemických soutěží. I moji rodiče mě podpořili k inženýrskému studiu, protože oba pracovali v chemickém průmyslu celý svůj profesní život.

Jak dlouho žijete v Česku a co vás sem přivedlo?

V Rumunsku jsem pro ExxonMobil pracovala od roku 1999 na různých obchodních pozicích a pak mi v roce 2006 firma nabídla pozici manažerky zákaznického oddělení v Praze. Pražskou pobočku otevřeli v roce 2004, takže jsem měla možnost přispívat k jejímu vývoji už v raném stadiu. Byla to jedinečná příležitost a jsem šťastná, že jsem se před 14 lety rozhodla a odstěhovala se do Česka.

Co je pro vás na České republice a Češích nejzajímavější? A co vám naopak chybí z vaší vlasti?

Během těch let, co žiji v Česku, jsem hodně cestovala a některá místa mi přirostla k srdci. Mezi Čechy jsem si našla i mnoho přátel. I když je tahle země v mnoha ohledech jiná než Rumunsko, vždy mi to tu přišlo jako dobré místo pro život i práci. Praha je mým domovem už 14 let, ale pořád mě pojí silná vazba s Rumunskem a chybí mi spousta věcí. Moje rodina v Bukurešti, Karpaty, Černé moře, rumunské jídlo a tak dále.

Klikli jste na článek, který patří do předplatitelské sekce iHNed.cz
Chcete si přečíst celý článek?