Pracoval jako číšník na zaoceánských lodích. Plavil se v Karibiku, okolo Aljašky, po Dunaji a Rýnu. Po návratu do Česka strávil roky jako manažer v hotelových službách, vedl velké týmy, ale vyhořel. Risknul to. Odešel z velkého byznysu a vrátil se na statek v Bezděkově, kam jezdil odmalička na prázdniny.

Z milované práce na farmě si udělal společně s přítelkyní Veronikou Pejšovou obživu. K údivu nejen svých sousedů se rozhodl pěstovat levanduli v bio kvalitě. "Všichni zemědělci si klepali na čelo a říkali mi: Nebuď blbej, dej tam řepku a obilí, to prodáš určitě." Aby měl jistý odbyt, otevřel Levandulovou kavárnu v Zábřehu. A pak další v Olomouci. Jako zemědělec je na nejistotu zvyklý, ale teď se skutečně bojí, jaký vliv budou mít týdny zákazu provozu na jeho budoucnost.

Do podnikání jste šel už jako zkušený manažer. Na vašem přístupu to bylo vidět. Můžete shrnout předchozí zkušenosti a v čem konkrétně vám pomohly?

Pomáhaly a pomáhají mi nejen ty manažerské, ale všechny předchozí zkušenosti. Třeba práce pro americké nebo švýcarské společnosti na zaoceánských i říčních lodích. Velice důležitý byl roční manažerský kurz v KFC, tehdy šlo o American Restaurants, také manažerské pozice v hotelech. Práce v zahraničí, na Západě, je k nezaplacení.

Lukáš Drlík (39)

Po hotelové škole a vojně jezdil na zaoceánských a říčních lodích jako číšník a stevard. V Česku pracoval jako manažer a ředitel hotelu. Po letech cestování se rozhodl vrátit k sedláckým kořenům a zpátky na severní Moravu. V malé vesničce Bezděkov u Úsova založil v roce 2014 společně s přítelkyní Veronikou Pejšovou statek, Levandulovou farmu, a v nedalekém Zábřehu na Moravě provozuje Levandulovou kavárnu. Další kavárny postupně otevřel v Olomouci a Úsově. Organizuje levandulový festival, na farmě se dá v levanduli cvičit jóga nebo uspořádat svatba. Díky 15 letům v gastronomii dokáže propojit levanduli i s jídelníčkem.

V roce 2015 získal hlavní cenu v soutěži začínajících podnikatelů T-Mobile Rozjezdy, o rok později se stal Živnostníkem roku Olomouckého kraje.

Měl by si manažer projít tou zahraniční zkušeností?

Služby tam fungují úplně jinak, alespoň v době, kdy jsem vycestoval já. I dnes se stále máme z čeho učit. Ale souhrnem, dodnes mohu čerpat ze zkušeností s řízením všeho druhu, vyzkoušel jsem si ekonomiku, účetnictví, marketing nebo třeba vedení lidí.

Proč jste šel do vlastního podnikání?

Levandulový statek byl částečně únik od stávajícího zaměstnání, ale byl to hlavně dlouholetý sen. Na statek jsem jezdíval jako dítě na prázdniny. A když mi bylo asi tak 22 let, opravil jsem na statku u babičky a dědy dvě místnosti v podkroví a přestěhoval se tam. Práce na statku mě naplňovala. Miloval jsem ten pocit, když se během dne podařila nějaká práce, jako třeba opravit vrata do stodoly nebo vydláždit dvůr. To se potom úžasně usínalo. Ten pocit z odvedené, hotové práce miluju doteď. Ale kvůli tehdejším zaměstnáním na tenhle můj koníček bylo málo času, vymýšlel jsem ale, jak z koníčku udělat živobytí.

Takže farma v Bezděkově byl logický první krok, první podnikání?

První podnikání jsem si zkusil hned po návratu ze zaoceánských lodí, tedy v těch 22 letech. V centru Olomouce jsem otevřel podnik podobný americkému řetězci Subway. I přesto, nebo možná právě proto, že to bylo v tu dobu u nás nadčasové, se tento záměr moc nepovedl a já si uvědomil, že toho vím ještě málo. Zkušenosti jsem pak poctivě sbíral do 33 let, abych se mohl pustit do tak výjimečného farmaření, jaké vedeme teď.

Statek jste přebíral, když babička s dědou práci už nezvládali.

Sešlo se to, už jsem měl nějak dost i toho věčného cestování. Když na to teď po pěti letech vzpomínám, tak to byla změna o 360 stupňů. Ukončil jsem zaměstnání s jistým příjmem a pustil se do něčeho tak nejistého, jako je pěstování levandule na Moravě.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 70 % článku.

První 3 měsíce, pak 199 Kč měsíčně

S předplatným získáte

  • Web Ekonom.cz bez reklam
  • Možnost sdílet prémiový obsah zdarma (5 článků měsíčně)
  • Možnost ukládat si články na později
Nebo
Proč ji potřebujeme?

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste se mohli k článku kdykoli vrátit a nemuseli jej platit znovu. Pokud již u nás účet máte, přihlaste se.

Potřebujeme e-mailovou adresu, na kterou pošleme potvrzení o platbě.

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

Vyberte si způsob platby kliknutím na požadovanou ikonu:

Platba kartou

Rychlá online platba

Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.